Vad är Botox...   Magi

Efter att Botox gjort sitt intåg i skönhetsindustrin så har medlet använts för att släta ut huden och ta bort rynkor i ansiktet, och där har den gjort en stor succé och är idag den vanligaste metoden för ansiktsbehandlingar. Men genom åren så har det visat sig att behandlingen även haft andra goda biverkningar, bland annat har injektioner med Botox kunnat hjälpa personer med tics och muskelsammandragningar i ansiktet. Man har också funnit ut att injektioner nära svettkörtlar kan få personer som svettas mycket att bli hjälpta. Nu på senare år har resultat visat att injektioner av Botox kan få spänningshuvudvärk, migrän och tandgnissel att lindras och i många fall att försvinna helt.

Under mer än 100 år har det forskats kring Botox och substansen bakom detta välkända varumärke botulinumtoxin. Botox är helt enkelt ett varumärke, en variant av botulinumtoxin A. Det är få medicinska preparat som har haft så pass mycket publicitet i olika medier som Botox. Bara i medicinska tidskrifter räknar man med att det publicerats över 2300 artiklar! Botox är godkänt i över 80 länder och antalet medicinska åkommor som idag kan botas med ökar ständigt. Bara idag behandlas patienter världen över för över 20 olika sjukdomar och det säger en hel del om hur effektivt Botox är som substans.

 

Botox i ett historiskt sammanhang

Redan så tidigt som under 1950-talet började man använda Botox i kosmetiskt syfte, då för att minska amerikanska politikers ansiktsrörelser. Att kunna dölja känslorna gav dem fördelar och en rolig kuriosa är att enligt rykten så var Ronald Reagan en av de första användarna av Botox.

När en ögonläkare upptäckte positiva resultat då han behandlade både ofrivilliga ögonblinkningar och skelande spred sig denna behandlingsform som en löpeld efter att botulinumtoxin snabbt blev godkänt av FDA (Food and Drug Administration), en myndighet som kontrollerar bland annat läkemedel i USA.

År 2000 godkändes Botox som behandling för nervstörningar, muskelsammandragningar i främst hals och nacke. I samma veva upptäckte man av en slump att medlet hade oväntat goda resultat på rynkor vid behandling av ögonmuskel störningar och när FDA år 2002 godkände Botox för behandling av även dessa kosmetiska defekter tog det rejäl fart. År 2005 utfördes c.a 3,3 miljoner behandlingar med Botox.

Botoxinjektioner hade blivit det vanligaste och det mest populära kosmetiska ingreppet och intresset ökar ständigt, inte bara för sina kosmetiska effekter utan även för att Botox faktiskt effektivt kan användas för att behandla en rad olika sjukdomstillstånd, bland annat svettstörningar (Hyperhidros), inkontinens och migrän.

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.